
به گزارش ایسنا، سازمان ملی استاندارد اعلام کرده است که در حال حاضر فرآورده سرکه مشمول مقررات اجرایی استاندارد تشویقی بوده و قرار است از ابتدای تیرماه سال جاری مشمول استاندارد اجباری شود.
با این حساب میتوان چنین نتیجهگیری کرد که سازمان استاندارد تاکنون که استاندارد سرکه اجباری نبوده، نظارت چندانی روی فرایند تولید این ماده غذایی پرمصرف نداشته است. بد نیست بدانیم استاندارد سرکه در سال 1374 تدوین شد و برای شمشین بار در سال 1391 مورد تجدیدنظر قرار گرفت.
سرکه هم به صورت مصنوعی و هم از طریق تخمیر باکتریایی تولید میشود. روش باکتریایی سرکه تنها 10 درصد از تولید دنیا را به خود اختصاص داده است اما به دلیل اینکه قوانین جهانی مربوط به سلامت غذا بر تهیه سرکه خوراکی از مواد بیولوژیکی تاکید میکنند از این روش همواره برای تولید سرکه استفاده میشود.
در همین حال یک تولیدکننده سرکه در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه تخلف استفاده از اسید اسیتیک در تولید سرکه در بسیاری از استانهای کشور مشاهده میشود، گفت: به عنوان مثال در استان قم چهار پنج سرکهسازی وجود دارد که همه آنها از اسید اسیتیک استفاده میکنند. در استانهای زنجان، گیلان و مازندران هم کم و بیش واحدهای تولید سرکه با اسید اسیتیک وجود دارند.
بصیر فرهادی با اشاره به اینکه بسیاری از صنایع غذایی پایین دستی مانند ترشیسازی نیز از سرکههای تولیدی با اسید اسیتیک استفاده میکنند، افزود: استاندارد سرکه دست کم از سال قبل اجباری اعلام شد و من نمیدانم چرا سازمان استاندارد گفته که استاندارد این محصول از تیر ماه امسال اجباری میشود!
او با بیان اینکه قیمت سرکه تولیدی با اسید اسیتیک بسیار کمتر از قیمت سرکه تولیدی با الکل است، افزود: این باعث شده تا واحدهایی که تخلف نمیکنند و سرکه را با الکل تولید میکنند به دلیل وضعیت قیمتها در بازار با خطر تعطیلی مواجه شوند.
وی افزود: در تهران نیز یک واحد تولید سرکه معلومالحال وجود دارد که هر بار اداره استاندارد اقدام به پلمپ و تعطیلی آن به دلیل تخلف میکند مجددا شاهد عرضه محصولات آن در بازار هستیم و مشخص نیست چرا مسئولان در این زمینه قاطعیت به خرج نمیدهند.
فرهادی توضیح داد: تولید سرکه فرایند سختی است و در صورتی که مثلا برق در حین فرایند تولید قطع شود خسارت چند میلیون تومانی به تولیدکننده وارد میشود. در چنین شرایطی تولید سرکه با اسید اسیتیک و قیمت پایین آن نیز مزید بر مشکلات کنونی شده است. از سوی دیگر قیمت سرکه تولیدی با اسید اسیتیک آنقدر پایین است که شاید واحدهایی که درست کار میکنند نیز مجبور به تولید سرکه با این شیوه شوند. حتی واحدهای تولید سرکه با الکل به گرانفروشی متهم میشوند.
در همین حال یک تولیدکننده دیگر سرکه هم با بیان اینکه در بسیاری از شهرهای کشور در تولید سرکه تخلف رخ میدهد، اظهار کرد: متاسفانه در ایران هیچ دستگاهی برای تشخیص وجود اسید اسیتیک در سرکه وجود ندارد و حتی اداره استاندارد تهران نیز به ما اعلام کرد که قادر به چنین کاری نیست. این در حالی است که حتی در کشوری مانند عراق هم در ورودی مرزها دستگاههایی وجود دارد که آنالیز کلیه مواد غذایی را نشان میدهند و مورد مشابهی در آذربایجان هم وجود دارد
ضرغام نوروزی درباره اجباری شدن استاندارد سرکه از ابتدای تیر ماه امسال نیز گفت: تا جایی که به یاد دارم استاندارد سرکه از سال قبل اجباری شد و مشخص نیست چرا سازمان استاندارد اعلام کرده است که استاندارد سرکه از تیرماه امسال اجباری میشود!
چند روز پیش هم یک تولیدکننده سرکه با ارسال نمابری به خبرگزاری ایسنا توضیح داد که "با توجه به افزایش بیرویه قیمت الکل از اسفند ماه سال 1391 از مبلغ 1700 تومان به مبلغ بیش از 4000 تومان در اردیبهشت امسال عدهای سودجو با استفاده از استید استیک صنعتی تولیدی پتروشیمی اقدام به تولید سرکه کرده و در استان زنجان شهرستان طارم – آب بر به فروش میرسانند. با توجه به اینکه اسیتد اسیتیک صنعتی دارای فلزات سنگین است سرکه تولیدی با این ماده باعث بیماریهایی مانند سرطان و زخم معده میشود.
مرجع: خبرگزاری ایسنا؛ به نقل از سایت تندرستان
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: <-CategoryName->
برچسبها: <-TagName->